Моделиране на тялото
Антицелулитни процедури
Попълване на бръчки
всичкиЕстетични процедури
Масажи - обща информация
Специфични терапии
Hot Stones
всичкиКозметични процедури
Почистване и масаж на лице
Лифтинг масаж на лице
Кислородна хидратираща терапия
всичкиМедико-естетични процедури
Начало
Екип
Естетична хирургия
Медико-естетични процедури
Промоции и отстъпки
Контакти
Апаратури
За нас
Статии
Цени
Новини
Галерия
Партньори
Кариери
Продукти


Меланома - рискове и причини за възникването й


дата: 22 Юли 2009 г. , автор: д-р Дончо Етугов

Меланомът е най-злокачественият тумор в човешката патология, с произход от пигментните клетки в кожата - тези, които изграждат нашите бенки и са отговорни за слънчевия тен.

С настоящия материал ще се опитам да засегна някои от основните въпроси, задавани най-често от пациентите и касаещи влиянието на слънцето, солариумите, обкръжаващата ни среда и наследствеността върху риска и вероятността за възникване на меланом.

Ултравиолетовата светлина

Съществува един основен фактор, който увеличава риска от развитие на меланом – ултравиолетовата светлина /радиация/. Тя произхожда от слънцето и от източниците на УВ светлина / кварцови лампи или солариуми/.

Кой развива меланом?

По-често жените са засегнати от това заболяване. За щастие меланомът е рядко срещано заболяване в детската възраст и по-конкретно под 14 години. Но при хората над 15 години, случаите на меланом нарастват паралелно с увеличаване на възрастта. Най-висока честота са наблюдава при пациенти над 80-годишна възраст.

Бенки или меланом?

Някои хора имат много повече бенки от другите. Колкото повече имате по тялото си, толкова рискът от меланом е по-голям. Разбира се, не бива да се мисли, че задължително ще развием меланом, ако имаме много бенки. Това трябва да ни направи изключително внимателни и отговорни, когато се излагаме на слънце. Хората, които имат много нетипични бенки /диспластичен невусен синдром/, са изложени на повишен риск от меланом в сравнение с останалата популация и затова задължително трябва да бъдат наблюдателни към състоянието на тези кожни образувания. Рискът от развитие на заболяването нараства пропорционално с нарастването бройката на атипични бенки.

Слънцето и цвета на кожата

Хората с много руси коси и по-специално тези с русо-червени коси са изложени на много по-голям риск от развитие на меланом. Индивидите с тъмни кожи също могат да развият меланом, но те имат много по-висока естествена защита. Сравнително рядко тъмнокожите европейци развиват меланом.  Ако африканци или азиатци развият меланом, то най-често това е акрален меланом – на ходилата или дланите.

Слънчеви изгаряния

Ако сте склонни да изгаряте, вие сте изложени на по-висок риск от меланом. А най-сериозно изложени на риск от меланом са тези, които никога не потъмняват от слънцето – руси и плешиви хора, както и тези, които силно почервеняват и се белят след излагане на слънце. Проучванията ясно доказаха връзката между слънчевото изгаряне и риска от меланом. Хората с клинично доказан меланом задължително са преживели поне едно или две тежки слънчеви изгаряния.  А когато изгарянията са многократни, рискът е в пъти по-висок. Особено важно е да се знае, че тежките изгаряния в детска възраст значително повишават риска от меланом в сравнение с изгарянията при възрастни.

Излагане на слънце „сега и преди”

В Европа повечето жители не са изложени целогодишно на слънце. По-голяма част, обаче, през последните 20-30 години ежегодно пътуват и прекарват две до три седмици ваканция под слънчевите лъчи, и придобиват сериозен тен. Това концентрирано излагане на слънце е повече от риск, в сравнение с плавното няколкочасово дневно слънчево излагане през годината. Световните анализи показват, че хората, които работят на открито и са изложени на слънце през повечето време, са с по-нисък риск от меланома от тези, които работят на закрито и се излагат на слънце, докато практикуват своето хоби например.

Източници на УВ лъчи – кварцови лампи и солариуми

Производителите на източници на УВ светлина упорито ни убеждават, че тяхната машина е безвредна. Уви, това не е вярно!  Достатъчно дълго се ползват солариумите, за да се проследи ефектът им върху кожата.  Доказа се, че рискът от тях е почти толкова, колкото от слънцето. Но някои лабораторни проучвания доказаха, че типът лъчи, използвани в солариумите /УВА/, могат да доведат до образуването на всички кожни тумори. Повечето проучвания категорично доказаха, че солариумите увеличават риска и от меланом, както и повишената вероятност от развитие на заболяването, ако солариум се ползва под 35-годишна възраст.

Слънцезащита

Повечето проучвания показват, че ползването на слънцезащита не намалява риска от меланом. Дори обратното – може да се повиши. Това е така, защото ползвайки слънцезащита, хората спокойно се излагат по-дълго време на слънце и така поглъщат повече слънчева радиация.

През 2005 година Канадско проучване доказва, че използването на слънцезащита помага да се намали рискът от меланом, но при конкретни условия. Това проучване проследява 2 групи от ученици за период от 3 години. На родителите на едната група са раздадени слънцезащитни средства, които те прилагат върху децата си, ако те остават на слънце за повече от 30 мин. Другата група е контролна, изследвана, но без да се ползва слънцезащита. Констатацията е, че децата, третирани със слънцезащитни продукти, развиват по-малко на брой бенки, което респективно намалява риска от меланом.  Съвременните слънцезащитни средства са значително по-ефективни от  използваните преди 10-20 години.  Затова използването на слънцезащита при ограничено по време излагане на слънце има намаляващ ефект върху риска от меланом в бъдеще.  Важно е, обаче, да не се мисли, че използването на слънцезащита ни позволява да останем за дълго на слънце. Да не се пренебрегва и фактът, че повечето хора не използват достатъчно количество и не нанасят правилно слънцезащитните продукти.


Фамилна история за меланом или кожен рак

Ако имате близък роднина с меланом, Вие също сте с повишен риск. Това обаче не е абсолютно. Като роднини, обаче,  вероятно имате близки по цвят коса и кожа. Дори и да сте тъмен фототип, трябва да сте изключително внимателни със слънцето, защото има сериозен риск да развиете меланом. Някои фамилии имат многобройни, наследствени бенки и по-скоро атипични бенки. На професионален език това се нарича „Семеен диспластично-невусен синдром”, дори и да не се употребява от всички специалисти. Атипичните бенки обикновено са с неравни очертания и неравномерно разположен пигмент. Те имат потенциал да се превърнат в злокачествени /ракови/.  Хората с такъв тип бенки имат повишен риск от меланом. Възможно най-висок риск имат индивиди, при които много близки роднини /майка, баща, сестра или брат/ са с меланом, а те самите имат атипични бенки.

Учените смятат, че приблизително 1 от 10 случаи на меланом /10%/ са обвързани с гени, предразполагащи към меланом. Някои от тези гени бяха открити, а други предстоят да бъдат идентифицирани.  За семействата, носители на тези гени, слънцезащитата е изключително важна.  Ако един индивид има меланом и някой от неговите родители също е страдал от меланом, то рискът неговото поколение да развие меланом е с 30% по-висок от общата популация. 

Понижен имунитет

Проучванията показаха, че хората с отслабен имунитет са предразположени да развият меланом. Пониженият имунитет може да се дължи на ХИВ или СПИН, или лекарства, потискащи имунитета след органна трансплантация, или автоимунни болести.

 

 


Сподели:

Още статии по темата »   www.vitaestetic.bg © 2016 VITA - Aesthetic Center . All rights reserved.Web design and programming: WebDesign Ltd. Професионалистите се отличават