Моделиране на тялото
Антицелулитни процедури
Попълване на бръчки
всичкиЕстетични процедури
Масажи - обща информация
Специфични терапии
Hot Stones
всичкиКозметични процедури
Почистване и масаж на лице
Лифтинг масаж на лице
Кислородна хидратираща терапия
всичкиМедико-естетични процедури
Начало
За нас
Екип
Апаратури
Продукти
Естетична хирургия
Промоции и отстъпки
Новости
Статии
Новини
Цени
Галерия
Партньори
Кариери
Контакти


Меланома - рискове и причини за възникването й


дата: 22 Юли 2009 г. , автор: д-р Дончо Етугов

Меланомът е най-злокачественият тумор в човешката патология, с произход от пигментните клетки в кожата - тези, които изграждат нашите бенки и са отговорни за слънчевия тен.

С настоящия материал ще се опитам да засегна някои от основните въпроси, задавани най-често от пациентите и касаещи влиянието на слънцето, солариумите, обкръжаващата ни среда и наследствеността върху риска и вероятността за възникване на меланом.

Ултравиолетовата светлина

Съществува един основен фактор, който увеличава риска от развитие на меланом – ултравиолетовата светлина /радиация/. Тя произхожда от слънцето и от източниците на УВ светлина / кварцови лампи или солариуми/.

Кой развива меланом?

По-често жените са засегнати от това заболяване. За щастие меланомът е рядко срещано заболяване в детската възраст и по-конкретно под 14 години. Но при хората над 15 години, случаите на меланом нарастват паралелно с увеличаване на възрастта. Най-висока честота са наблюдава при пациенти над 80-годишна възраст.

Бенки или меланом?

Някои хора имат много повече бенки от другите. Колкото повече имате по тялото си, толкова рискът от меланом е по-голям. Разбира се, не бива да се мисли, че задължително ще развием меланом, ако имаме много бенки. Това трябва да ни направи изключително внимателни и отговорни, когато се излагаме на слънце. Хората, които имат много нетипични бенки /диспластичен невусен синдром/, са изложени на повишен риск от меланом в сравнение с останалата популация и затова задължително трябва да бъдат наблюдателни към състоянието на тези кожни образувания. Рискът от развитие на заболяването нараства пропорционално с нарастването бройката на атипични бенки.

Слънцето и цвета на кожата

Хората с много руси коси и по-специално тези с русо-червени коси са изложени на много по-голям риск от развитие на меланом. Индивидите с тъмни кожи също могат да развият меланом, но те имат много по-висока естествена защита. Сравнително рядко тъмнокожите европейци развиват меланом.  Ако африканци или азиатци развият меланом, то най-често това е акрален меланом – на ходилата или дланите.

Слънчеви изгаряния

Ако сте склонни да изгаряте, вие сте изложени на по-висок риск от меланом. А най-сериозно изложени на риск от меланом са тези, които никога не потъмняват от слънцето – руси и плешиви хора, както и тези, които силно почервеняват и се белят след излагане на слънце. Проучванията ясно доказаха връзката между слънчевото изгаряне и риска от меланом. Хората с клинично доказан меланом задължително са преживели поне едно или две тежки слънчеви изгаряния.  А когато изгарянията са многократни, рискът е в пъти по-висок. Особено важно е да се знае, че тежките изгаряния в детска възраст значително повишават риска от меланом в сравнение с изгарянията при възрастни.

Излагане на слънце „сега и преди”

В Европа повечето жители не са изложени целогодишно на слънце. По-голяма част, обаче, през последните 20-30 години ежегодно пътуват и прекарват две до три седмици ваканция под слънчевите лъчи, и придобиват сериозен тен. Това концентрирано излагане на слънце е повече от риск, в сравнение с плавното няколкочасово дневно слънчево излагане през годината. Световните анализи показват, че хората, които работят на открито и са изложени на слънце през повечето време, са с по-нисък риск от меланома от тези, които работят на закрито и се излагат на слънце, докато практикуват своето хоби например.

Източници на УВ лъчи – кварцови лампи и солариуми

Производителите на източници на УВ светлина упорито ни убеждават, че тяхната машина е безвредна. Уви, това не е вярно!  Достатъчно дълго се ползват солариумите, за да се проследи ефектът им върху кожата.  Доказа се, че рискът от тях е почти толкова, колкото от слънцето. Но някои лабораторни проучвания доказаха, че типът лъчи, използвани в солариумите /УВА/, могат да доведат до образуването на всички кожни тумори. Повечето проучвания категорично доказаха, че солариумите увеличават риска и от меланом, както и повишената вероятност от развитие на заболяването, ако солариум се ползва под 35-годишна възраст.

Слънцезащита

Повечето проучвания показват, че ползването на слънцезащита не намалява риска от меланом. Дори обратното – може да се повиши. Това е така, защото ползвайки слънцезащита, хората спокойно се излагат по-дълго време на слънце и така поглъщат повече слънчева радиация.

През 2005 година Канадско проучване доказва, че използването на слънцезащита помага да се намали рискът от меланом, но при конкретни условия. Това проучване проследява 2 групи от ученици за период от 3 години. На родителите на едната група са раздадени слънцезащитни средства, които те прилагат върху децата си, ако те остават на слънце за повече от 30 мин. Другата група е контролна, изследвана, но без да се ползва слънцезащита. Констатацията е, че децата, третирани със слънцезащитни продукти, развиват по-малко на брой бенки, което респективно намалява риска от меланом.  Съвременните слънцезащитни средства са значително по-ефективни от  използваните преди 10-20 години.  Затова използването на слънцезащита при ограничено по време излагане на слънце има намаляващ ефект върху риска от меланом в бъдеще.  Важно е, обаче, да не се мисли, че използването на слънцезащита ни позволява да останем за дълго на слънце. Да не се пренебрегва и фактът, че повечето хора не използват достатъчно количество и не нанасят правилно слънцезащитните продукти.


Фамилна история за меланом или кожен рак

Ако имате близък роднина с меланом, Вие също сте с повишен риск. Това обаче не е абсолютно. Като роднини, обаче,  вероятно имате близки по цвят коса и кожа. Дори и да сте тъмен фототип, трябва да сте изключително внимателни със слънцето, защото има сериозен риск да развиете меланом. Някои фамилии имат многобройни, наследствени бенки и по-скоро атипични бенки. На професионален език това се нарича „Семеен диспластично-невусен синдром”, дори и да не се употребява от всички специалисти. Атипичните бенки обикновено са с неравни очертания и неравномерно разположен пигмент. Те имат потенциал да се превърнат в злокачествени /ракови/.  Хората с такъв тип бенки имат повишен риск от меланом. Възможно най-висок риск имат индивиди, при които много близки роднини /майка, баща, сестра или брат/ са с меланом, а те самите имат атипични бенки.

Учените смятат, че приблизително 1 от 10 случаи на меланом /10%/ са обвързани с гени, предразполагащи към меланом. Някои от тези гени бяха открити, а други предстоят да бъдат идентифицирани.  За семействата, носители на тези гени, слънцезащитата е изключително важна.  Ако един индивид има меланом и някой от неговите родители също е страдал от меланом, то рискът неговото поколение да развие меланом е с 30% по-висок от общата популация. 

Понижен имунитет

Проучванията показаха, че хората с отслабен имунитет са предразположени да развият меланом. Пониженият имунитет може да се дължи на ХИВ или СПИН, или лекарства, потискащи имунитета след органна трансплантация, или автоимунни болести.

 

 


Още статии по темата »   www.vitaestetic.bg © 2015 VITA - Aesthetic Center . All rights reserved.Web design and programming: WebDesign Ltd. Професионалистите се отличават